Városunk rövid bemutatása

Megannyi értékével hívja Önt Győr, a találkozások városa. Érdemes betérni e Bécs és Budapest között félúton, szelíd környezetben fekvő patinás, sokszínű városba, ahol természeti, kulturális, építészeti értékek sora ötvöződik egymással. A település sugár irányban összefutó úthálózata észak felől Szlovákiát, nyugatról Ausztriát, délről a Balatont, keletről, pedig Budapestet köti a Kisalföld szívéhez. Ezért kapta a találkozások városa nevet. 

A római kori Arrabona központi fekvése már a korai időkben stratégiai szerepet biztosított a város számára. Az egykor vásártartási és árumegállítási joggal rendelkező centrum fokozatosan vált a nyugati irányú kereskedelem központjává. A török korban a város a kereszténység végváraként kulcsfontosságú szerepet játszott Európa védelmében.

Győr napjainkban is rendkívül gyors ütemben fejlődő egyetemváros. Jelentős gazdasági, ipari beruházásai mellett, híres egyházmegyei központ.  Győr a katolikus és az evangélikus egyház püspöki székhelye, az észak-dunántúli unitárius egyházközség központja. A győri székesegyházat II. János Pál pápa 1997-ben bazilika rangra emelte.

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréseként elnyerte a műemlékvédelem Európa-díját. A történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szűk közök belvárosi sétára invitálják a látogatót. A barangoláshoz csábító hátteret nyújtanak a az ódon utcákban meghúzódó kávéházak, éttermek, panziók, valamint a méltán híres helyi vendéglátás. A páratlanul gazdag és harmonikus barokk építészeti környezetben a művészetek barátai, az igényes kikapcsolódásra vágyók egész éven át vonzó programokra lelhetnek.

Városunk folyói a Mosoni Duna, a Rába és a Rábca mindig vonzó célpont a pihenni vágyók és a vízisportok kedvelői számára. Termálfürdőnk számtalan wellnessprogramot kíván a nyáron és télen is egyre nagyobb számban ideérkező vendégek számára.

A város büszke itthon és külföldön egyaránt elismert és számon tartott művészeti intézményeire, fesztiváljaira. A Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház társulatai, a Győri Filharmonikus Zenekar évadról évadra, estéről estére felejthetetlen művészeti élményekkel ajándékozzák meg közönségüket.

A belvárosban található számos történeti és művészeti múzeum, képtár, állandó kiállítás közül az Esterházy-palotában otthonra lelt Városi Képtár a győri képzőművészeti élet központjává vált. Kovács Margit keramikusművész és Borsos Miklós szobrászművész állandó kiállításai, a Patkó-gyűjtemény hagyományosan szerepelnek a Győrbe látogató vendégek programjában, de maradandó élményt nyújtanak az egykori Magyar Ispita épületében elhelyezett Művészeti Múzeum és a Rómer-terem időszaki tárlatai is. Világhírű gyűjteményt tár a látogatók elé a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár.

Kedves Vendégünk!
Szeretettel várjuk Önt is városunkban!